Για επικοινωνία με την Ανοιχτή Συνέλευση στείλτε μέιλ στο:
loszapatistasnoestansolos@yahoo.es
zapatistas_solidarity@lists.riseup.net


Η μπροσούρα της Ανοιχτής Συνέλευσης σε μορφή pdf.

Παρασκευή 4 Ιουλίου 2008

Εξεγερμένες ιθαγενικές κοινότητες: Ένας κόσμος που χωράει πολλούς κόσμους

Σύντομο χρονικό της εξέγερσης


17/11/1983: Ιδρύεται ο EZLN (Ζαπατιστικός Εθνικοαπελευθερωτικός Στρατός)


1994: Πρώτη Διακήρυξη της Ζούγκλα Λακαντόνα. Ο EZLN παίρνει τα όπλα διεκδικώντας εκπαίδευση, υγεία, γη, εργασία, ανεξαρτησία, δικαιοσύνη, ελευθερία, δημοκρατία, ειρήνη, δικαιώματα της γυναίκας, δικαίωμα στην ενημέρωση. Καταλαμβάνει 7 πόλεις-διοικητικά κέντρα στην Τσιάπας. Η κοινωνία των πολιτών κινητοποιείται, ο πρόεδρος της χώρας ανακοινώνει κατάπαυση του πυρός. Συντάσσεται η Δεύτερη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα. Ο EZLN καλεί μία πανεθνική συνάντηση στη Ζούγκλα Λακαντόνα στην οποία συμμετέχουν 7.000 άνθρωποι και από την οποία γεννιέται η Εθνική Δημοκρατική Εθνοσυνέλευση (CND)


1995: Ανακοινώνεται η Τρίτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα, η οποία καλεί στη δημιουργία ενός Κινήματος Εθνικής Απελευθέρωσης, που μέσω της CND θα αγωνιζόταν για την εγκαθίδρυση μιας κυβέρνησης μετάβασης προς τη δημοκρατία, για μια νέα συντακτική συνέλευση και ένα νέο Σύνταγμα, και για την καταστροφή του συστήματος του κόμματος-κράτους. Ο πρόεδρος Ερνέστο Σεδίγιο εξαπολύει στρατιωτική επίθεση στον EZLN. Η χώρα στα πρόθυρα πολέμου. Υπογράφονται οι συμφωνίες του Σαν Μιγκέλ και ξεκινούν οι διάλογοι του Σαν Αντρές. Ο EZLN καλεί σε Εθνική Διαβούλευση για την Ειρήνη και τη Δημοκρατία. Συμμετέχουν 1.088.000 πολίτες από το Μεξικό και 100.000 ξένοι από 50 χώρες.


1996: Τέταρτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα. Ιδρύεται το FZLN, πανεθνικό μη ένοπλο ζαπατιστικό μέτωπο που δεν είναι κόμμα και δεν παλεύει για την κατάληψη της εξουσίας. Γίνεται η Διηπειρωτική Συνάντηση για την Ανθρωπότητα και ενάντια στον Νεοφιλελευθερισμό σε πέντε ζαπατιστικά Αγουασκαλιέντες (τόποι συνάντησης των ζαπατίστας με την κοινωνία των πολιτών), με περισσότερους από 4.000 συμμετέχοντες, από 42 χώρες.


1997: Γίνεται η πορεία των 1.111 ζαπατίστας (ένας ή μία από κάθε ζαπατιστική κοινότητα), που κορυφώνεται στην Πόλη του Μεξικού, με αίτημα την εκπλήρωση των συμφωνιών του Σαν Αντρές. Σφαγή του Ακτεάλ.


1998: Ο ομοσπονδιακός στρατός, μετά από έναν χρόνο σκληρής καταστολής, επιτίθεται βίαια στους Αυτόνομους Ζαπατιστικούς Δήμους. Ο δήμος Ρικάρδο Φλόρες Μαγόν διαλύεται και στην κοινότητα εγκαθίσταται ο στρατός. Η Πέμπτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα σπάει τη σιωπή του EZLN και καλεί σε μια εθνική διαβούλευση για τα δικαιώματα και την ιθαγενική κουλτούρα.


1999: Πραγματοποιείται η εθνική διαβούλευση για την αναγνώριση των δικαιωμάτων των ινδιάνικων λαών και ενάντια στον πόλεμο του αφανισμού. 2500 χιλιάδες άντρες ζαπατίστας και 2.500 χιλιάδες γυναίκες ζαπατίστας διατρέχουν όλη τη χώρα σε μια προσπάθεια να γνωρίσουν και να ακούσουν το λόγο του μεξικάνικου λαού σε σχέση με το δικαίωμα των ιθαγενών λαών για αυτοπορσδιορισμό


2000: Ανακοινώνεται η «πορεία του χρώματος της γης», η Πορεία της Αξιοπρέπειας, μια πορεία προς την Πόλη του Μεξικού με στόχο την άσκηση πίεσης στα κόμματα του Κογκρέσου για την εκπλήρωση των συμφωνιών του Σαν Αντρές.


2001: Ξεκινά η Πορεία του Χρώματος της Γης. Επί 37 μέρες η ζαπατιστική αντιπροσωπεία διατρέχει 13 πολιτείες και καταλήγει στην πρωτεύουσα, όπου, στην κεντρική πλατεία, συγκεντρώνονται πάνω από μισό εκατομμύριο άτομα. Από το Κογκρέσο εγκρίνεται μια αναθεώρηση που δεν λαμβάνει υπ’ όψη της τα βασικά σημεία των συμφωνιών του Σαν Αντρές. Ως αποτέλεσμα αυτού ο EZLN διακόπτει την επικοινωνία του με την ομοσπονδιακή κυβέρνηση.


2003: Διαλύονται τα Αγουασκαλιέντες και δημιουργούνται τα Καρακόλες και τα Συμβούλια Καλής Διακυβέρνησης. Ο EZLN κηρύττει, ντεφάκτο, την εφαρμογή των Συμφωνιών του Σαν Αντρές Εδραιώνεται η ζαπατιστική αυτονομία.


2004: Έκτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα. Ανακοινώνεται η Άλλη Καμπάνια και ξεκινούν οι προπαρασκευαστικές συναντήσεις. Διαλύεται το FZLN.


2006: Ο Εξεγερμένος υποδιοικητής Μάρκος, ως «Απεσταλμένος Μηδέν» της Επιτροπής της Έκτης του EZLN, ξεκινάει πολύμηνη περιοδεία στη χώρα. Η περιοδεία διακόπτεται για μήνες από τα γεγονότα στο Ατένκο και την Οαχάκα.


2007: Συνάντηση των Ιθαγενών Λαών της Αμερικής στο Βίκαμ της Μπάχα Καλιφόρνια. Η Επιτροπή της Έκτης του EZLN ακυρώνει την παρουσία της στην Συνάντηση λόγω της αυξανόμενης καταστολής σε βάρος των εξεγερμένων κοινοτήτων. Το Δεκέμβρη του 2007, ο Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μάρκος ανακοινώνει το σταμάτημα κάθε δημόσιας δραστηριότητας του EZLN, λόγω της ολοκάθαρα διαφαινόμενης πρόθεσης της κυβέρνησης να στήσει σκηνικό συγκρούσεων και πολέμου στην Τσιάπας

Δεν υπάρχουν σχόλια: