Για επικοινωνία με την Ανοιχτή Συνέλευση στείλτε μέιλ στο:
loszapatistasnoestansolos@yahoo.es
zapatistas_solidarity@lists.riseup.net


Η μπροσούρα της Ανοιχτής Συνέλευσης σε μορφή pdf.

Παρασκευή, 4 Ιουλίου 2008

Η Έκτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα και η Άλλη Καμπάνια

Ένας νέος χώρος συνάντησης και συνάρθρωσης


Δέκα χρόνια οργάνωσης στην παρανομία και δώδεκα χρόνια δημόσιου αγώνα χρειάστηκαν για να νιώσει ο EZLN έτοιμος να βγει από τη Ζούγκλα Λακαντόνα και να εμπλακεί, κατά τρόπο άμεσο και μόνιμο, στη δημιουργία μιας άλλης διαδικασίας να κάνεις πολιτική. Τον Ιούνιο του 2005, ταράζει μια φορά ακόμα το πολιτικό σκηνικό στο Μεξικό κηρύσσοντας Κόκκινο Συναγερμό στις κοινότητες, ενώ ταυτόχρονα διενεργεί μετά από συζητήσεις τριών χρόνων, δημοψήφισμα στο εσωτερικό της οργάνωσης. Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος είναι η επιδοκιμασία μιας νέας πολιτικής πρωτοβουλίας που εκφράζεται μέσα από την Έκτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα.


«Την 1η Γενάρη του 1994 είπαμε πως θέλουμε τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη για όλους τους Μεξικάνους, παρόλο που επικεντρωθήκαμε στους ιθαγενείς λαούς. Γιατί εμείς του EZLN είμαστε σχεδόν όλοι ιθαγενείς της Τσιάπας, όμως δεν θέλουμε να αγωνιστούμε μόνο για το δικό μας καλό ή μόνο για το καλό των ιθαγενών λαών της Τσιάπας ή μόνο για τους ιθαγενείς λαούς του Μεξικού, θέλουμε να αγωνιστούμε μαζί με όλους τους ταπεινούς και απλούς σαν και μας, μαζί με όλους που έχουν μεγάλη ανάγκη και υποφέρουν την εκμετάλλευση και την κλεψιά των πλουσίων και των κακών κυβερνήσεών τους, και εδώ στο Μεξικό μας και στις άλλες χώρες του κόσμου», διακηρύσσει η Έκτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα. Και καλεί στη δημιουργία της Άλλης Καμπάνιας, ενός χώρου συνάντησης και συνάρθρωσης των αγώνων. Καλεί «τις πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις της αριστεράς που δεν είναι «επισήμως καταχωρημένες ως κόμματα» [σημ.:partidos con registro] και τα άτομα που διεκδικούν να είναι αριστεροί χωρίς όμως να ανήκουν στα επίσημα πολιτικά κόμματα, να συναντηθούμε σε χρόνο, τόπο και με τρόπο που θα προτείνουμε όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, για να οργανώσουμε μια πανεθνική εκστρατεία, να επισκεφτούμε κάθε γωνιά της πατρίδας μας, να ακούσουμε και να οργανώσουμε τον λόγο του λαού μας. Είναι επομένως σαν μια καμπάνια, ναι, αλλά πολύ διαφορετική γιατί δεν είναι προεκλογική».


Η Άλλη Καμπάνια είναι η εφαρμογή στην πράξη της Έκτης Διακήρυξης της Ζούγκλας Λακαντόνα. Είναι η άμεση εμπλοκή του EZLN στην πολιτική ζωή της χώρας, στο περιθώριο του συστήματος των κομμάτων. Γεννιέται σε μια σημαντική και καθοριστική πολιτική στιγμή του Μεξικού, την περίοδο των προεκλογικών εκστρατειών για τις προεδρικές εκλογές του 2006. Από εκεί παίρνει και το όνομά της αφού αντιπροσωπεύει ένα διαφορετικό τρόπο να συνευρίσκεσαι από τα κάτω για να αλλάξεις το σύστημα. Είναι η πολιτική ηθική αυτή που διέπει τις σχέσεις της Άλλης με τις αριστερές πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις και γι’ αυτό τον λόγο η πρόταση είναι: «Δεν θα γίνονται συμφωνίες από τα επάνω που θα επιβάλλονται προς τα κάτω, αλλά συμφωνίες για το πώς θα βαδίσουμε μαζί για να ακούσουμε και να οργανώσουμε την αγανάκτηση. Δεν θα χτίζονται κινήματα τα οποία θα γίνονται αντικείμενο διαπραγμάτευσης πίσω από τις πλάτες εκείνων που τα έφτιαξαν, αλλά θα λαμβάνεται πάντα υπόψη η γνώμη εκείνων οι οποίοι συμμετέχουν. Δεν θα προσδοκούμε δωράκια, θέσεις, οφέλη, πολιτικά πόστα από την Εξουσία ή από όποιον φιλοδοξεί να την αποκτήσει. Ο στόχος είναι να βαδίσουμε πέρα από την εκλογική ατζέντα. Δεν θα επιχειρηθεί να λυθούν από τα πάνω τα προβλήματα της χώρας μας, αλλά να οικοδομηθεί ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΤΩ μια εναλλακτική πρόταση απέναντι στην νεοφιλελεύθερη καταστροφή, μια αριστερή εναλλακτική πρόταση για το Μεξικό».


Την 1η Γενάρη του 2006, ο Υποδιοικητής Μάρκος -ως «Απεσταλμένος Μηδέν» της Επιτροπής της Έκτης του EZLN- ξεκίνησε μια περιοδεία σε όλη τη χώρα, εγκαινιάζοντας έτσι την πρώτη φάση της Άλλης Καμπάνιας που στόχο είχε «να ακούσουμε και να μιλήσουμε άμεσα, χωρίς μεσάζοντες και διαμεσολαβήσεις, με τους απλούς και ταπεινούς ανθρώπους του μεξικάνικου λαού». Η Άλλη Καμπάνια διέτρεξε το 2006 το Μεξικό στο μεγαλύτερό του κομμάτι. Διέσχισε όλες τις πολιτείες, τις πρωτεύουσες και τα βουνά τους, τις ακτές, ποτάμια, φράγματα και λίμνες, δάση, φαράγγια, λόγγους και ερήμους, χωριά μικρά, χωριά μεγάλα, σύνορα, ορυχεία, ρημαγμένες επαρχίες, θύλακες εσωτερικής εξορίας, μπορντέλα, ιδιωτικές κατοικίες, πανεπιστήμια και πάμφτωχες, ξεχασμένες απ’ όλους συνοικίες. Συναντήθηκε, εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων, με όλους τους ιθαγενείς λαούς του Μεξικού. Διαπίστωσε την ίδια βάρβαρη ανισότητα όχι μόνο στις αγροτικές περιοχές αλλά και σε πόλεις, βιομηχανικές ζώνες και μη ιθαγενείς περιοχές. Στον δρόμο της συνάντησε την καταστολή ως απάντηση στις αντιστάσεις και την οργάνωση. Αποκορύφωμα η βάρβαρη κυβερνητική επίθεση κατά του Μετώπου Λαών για την Υπεράσπιση της Γης στο Σαν Σαλβαδόρ Ατένκο (που άφησε πίσω της δύο νεκρούς και δεκάδες φυλακισμένους αγωνιστές, όλους μέλη της Άλλης Καμπάνιας) και η βάναυση καταστολή του λαϊκού κινήματος της Οαχάκα που μετράει 28 νεκρούς. Ωστόσο, η περιοδεία αποκάλυψε επίσης ότι και οι αντιστάσεις πολλαπλασιάζονται από τα κάτω. Και ότι οι ιθαγενείς λαοί αποτελούν το πρώτο εμπόδιο στα σχέδια του νεοφιλελευθερισμού μέσω του αγώνα τους για τη γη.

Η δεύτερη φάση της Άλλης Καμπάνιας ξεκίνησε τον Μάρτη του 2007 από το Σαν Κριστόμπαλ της Τσιάπας, με την εξαγγελία της παγκόσμιας καμπάνιας για την υπεράσπιση της γης και των ιθαγενικών, αγροτικών και αυτόνομων περιοχών στην Τσιάπας, το Μεξικό και τον κόσμο. Στην εκδήλωση για το ξεκίνημα αυτής της νέας πρωτοβουλίας συμμετείχαν με βιντεοσκοπημένα μηνύματά τους η Vía Campesina και το MST (Κίνημα των Χωρίς Γη) της Βραζιλίας. Το 2007 η Άλλη Καμπάνια δούλεψε για να εδραιωθεί ως αναφορά σε πανεθνικό επίπεδο. Πράγμα που δεν έχει καταφέρει απολύτως, παρόλο που ενώνει έναν πολύ μεγάλο αριθμό αυτόνομων συλλογικοτήτων από διαφορετικά στρώματα, ουσιαστικά σε όλη τη χώρα. Ανάμεσα στις βασικές διεκδικήσεις της είναι η απελευθέρωση των κρατουμένων του Ατένκο και της Οαχάκα και ο αγώνας ενάντια στην καταστολή που επιδεινώθηκε μετά τη νίκη στις εκλογές -αποτέλεσμα νοθείας- του ακροδεξιού Φελίπε Καλντερόν (PAN) επί του υποψηφίου του PRD (Επαναστατικό Δημοκρατικό Κόμμα) Μανουέλ Ομπραδόρ.

Παράλληλα με την προσπάθεια να οικοδομηθεί η Άλλη στο Μεξικό, κατά τη διάρκεια του 2007 ο EZLN συνέχισε να ενδυναμώνει τους δεσμούς του με τα ιθαγενικά κινήματα της ηπείρου μέσω πρωτοβουλιών όπως η Συνάντηση των Ιθαγενών Λαών της Αμερικής που πραγματοποιήθηκε τον Οκτώβρη του 2007 στο Βίκαμ της Μπάχα Καλιφόρνια. Σε διεθνές επίπεδο, ο EZLN προωθεί τη Διεθνή Έκτη, που συντονίζεται από τον Εξεγερμένο Αντισυνταγματάρχη Μοϊσές και έχει ως πρωταρχικό στόχο τη συνέχιση του διαλόγου -που ξεκίνησε στην Πρώτη Διηπειρωτική Συνάντηση ενάντια στο Νεοφιλελευθερισμό- με ένα μεγάλο αριθμό συλλογικοτήτων και ατόμων από τις πέντε ηπείρους. Στα πλαίσια της Διεθνούς Έκτης, οργανώθηκαν το 2007 τρεις Συναντήσεις των Λαών Ζαπατίστας με τους Λαούς του Κόσμου. Η τελευταία συνάντηση, Συνάντηση των Γυναικών Ζαπατίστας με τις Γυναίκες του Κόσμου, πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβρη του 2007 στο Καρακόλ της Γκαρούτσα.

Η Άλλη Καμπάνια και η Διεθνής Έκτη τραβούν τον δρόμο τους. Έναν δρόμο που θα είναι μακρύς, αφού μόλις τώρα άρχισε. Το μεξικάνικο κράτος οδηγεί τα πάντα ακόμα περισσότερο προς τα δεξιά και την καταστολή, υποτάσσεται όλο και πιο πολύ στις επιταγές των νεοφιλελεύθερων σχεδίων των ΗΠΑ και των πολυεθνικών εταιρειών. Όμως η Άλλη Καμπάνια και η Διεθνής Έκτη βρίσκονται στα μονοπάτια του κόσμου και πορεύονται κόντρα στον άνεμο και τον καπιταλισμό. Η πείρα από την εξέγερση και την αυτονομία των ζαπατιστικών λαών της Τσιάπας, συνάντησε συντρόφους στις 32 πολιτείες του Μεξικού και στις πέντε ηπείρους. Ένας νέος χώρος συνάντησης και συνάρθρωσης των αντιστάσεων άνοιξε. Ένας χώρος όπου «ίσως βρούμε κοινά σημεία όλοι εμείς που είμαστε απλοί και ταπεινοί και, όλοι μαζί, οργανωθούμε και συντονίσουμε τους αγώνες μας που τώρα είναι μοναχικοί και διάσπαρτοι… Για να βαδίσουμε μαζί για τη δημοκρατία, την ελευθερία και τη δικαιοσύνη που μας αρνούνται».Πηγές:

* Έκτη Διακήρυξη της Ζούγκλας Λακαντόνα
(έκδοση «Καμπάνια Ένα Σχολείο για την Τσιάπας» και Ομάδα ενημέρωσης «America Latina» του Indymedia Αθήνας)
* EZLN: Η φωτιά και ο λόγος
, Κουκίδα, Αθήνα 2007
* http://www.ezln.org.mx/index.html

Δεν υπάρχουν σχόλια: