Για επικοινωνία με την Ανοιχτή Συνέλευση στείλτε μέιλ στο:
loszapatistasnoestansolos@yahoo.es
zapatistas_solidarity@lists.riseup.net


Η μπροσούρα της Ανοιχτής Συνέλευσης σε μορφή pdf.

Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου 2008

«Νέα κλιμάκωση του πολέμου» εναντίον των Ζαπατίστας

Για "νέα κλιμάκωση του πολέμου" εναντίον των Ζαπατίστας προειδοποιεί η ομάδα "Ειρήνη με Δημοκρατία" [άρθρο στην μεξικάνικη εφημερίδα Λα Χορνάδα, 9/2/2008]

* Διαβεβαιώνει ότι παρενοχλείται η υποδειγματική αυτονομία των κοινοτήτων

* Επισημαίνει ότι το χειρότερο κομμάτι του PRI και τοπικά κέντρα εξουσίας έχουν συνενωθεί στο PRD της Τσιάπας.

Η ομάδα «Ειρήνη με Δημοκρατία», αποτελούμενη από εκπροσώπους της καθολικής εκκλησίας με επικεφαλής τον επίτιμο επίσκοπο του Σαν Κριστόμπαλ ντε Λας Κάσας, Σαμουέλ Ρουίς Γκαρσία και τον επίσκοπο του Σαλτίγιο, Ραούλ Βέρα Λόπες, διανοούμενους, ποιητές, δημοσιογράφους και υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έδωσαν στη δημοσιότητα αυτήν την Παρασκευή [8-2-2008] μια δήλωση προς υπεράσπιση της ζαπατιστικής αυτονομίας και επεσήμαναν «μια νέα μορφή κλιμάκωσης του πολέμου» στην Τσιάπας. Διαβεβαίωσαν ότι προκαλείται η παραδειγματική ζαπατιστική αυτονομία και μαζί μ' αυτήν το σύνολο του κοινωνικού κινήματος και οι επιλογές του. Στη συνέχεια μεταφέρουμε ολόκληρη τη δήλωση της ομάδας «Ειρήνη με Δημοκρατία».

«Τύμπανα του πολέμου εναντίον των ζαπατιστικών κοινοτήτων ακούγονται και πάλι. Δεν είναι ότι σταμάτησαν ποτέ να ηχούν από το 1994, ιδιαίτερα από εκείνη την Πέμπτη 9 Φεβρουαρίου του 1995 που σήμανε το πλαίσιο της στρατιωτικής στρατηγικής που σήμερα επεκτείνεται σε άλλα κινήματα και περιοχές. Αλλά αυτές τις τελευταίες εβδομάδες ακούγονται πολύ πιο δυνατά απ' ότι γινόταν αντιληπτό πριν από μήνες, δείχνοντας τα νέα πρόσωπα του αντι-αντάρτικου στην Τσιάπας.
Οι παραστρατιωτικοί κινούνται ατιμώρητα παρενοχλώντας τους εξεγερμένους ιθαγενείς. Η αγροτική "δικαιοσύνη'' παραδίδει σε ομάδες αγροτών εκτάσεις που είναι κατειλημμένες από τους Ζαπατίστας από το 1994. Το χειρότερο κομμάτι του Θεσμικού Επαναστατικού Κόμματος (PRI) και τα τοπικά κέντρα εξουσίας ξαναενώθηκαν υπό τα αρχικά του Κόμματος της Δημοκρατικής Επανάστασης (PRD). Ο Μεξικανικός Στρατός ξαναπαίρνει θέσεις σε περιοχές των εξεγερμένων. Νέοι δρόμοι σφίγγουν ακόμα περισσότερο τον κλοιό εναντίον των ανυπότακτων ιθαγενών και των Συμβουλίων Καλής Διακυβέρνησής τους.

Στη νομενκλατούρα που ορίζει τη νέα γεωγραφία του ονείδους βρίσκονται ραντσερίες, εχίδος, κοινότητες και δήμοι όπως Bénavil, Huitiupán, Bolom Ajaw, Chilón, Agua Azul. Σε αυτά, η παραστρατιωτική επιθετικότητα εναντίον ζαπατιστικών βάσεων υποστήριξης είναι συστηματική. Επεισόδια αρπαγής, εμπρησμού σπιτιών, φόνων, απειλών κατά της ζωής, εκκενώσεων κτημάτων, διαδέχονται το ένα το άλλο. Πρόκειται για προσπάθεια να στερήσουν από τις εξεγερμένες κοινότητες τις εκτάσεις και τα εδάφη τους. Είναι οι κεραυνοί που αναγγέλλουν μια νέα καταιγίδα.
Η “Οργάνωση για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Ιθαγενών και Αγροτών" (OPDDIC) είναι σήμερα αυτό που κατά τη διάρκεια του 1996 και του 1997 ήταν [παραστρατιωτικοί] οργανισμοί όπως η "Ειρήνη και Δικαιοσύνη" ή οι " Chinchulines". Τα μέλη της επιτίθενται στον ζαπατισμό στις ρίζες του, καλυμμένοι από την κυβέρνηση. Από καιρού εις καιρόν η πολιτειακή κυβέρνηση [της Τσιάπας] σκηνοθετεί θεάματα όπου πρώην μέλη αυτής της παραστρατιωτικής οργάνωσης παραδίδουν μια χούφτα όπλα στις αρχές. Πρόκειται για ελιγμούς για να αποκρύψουν την υποστήριξη που στην πραγματικότητα τους δίνουν.

Η κυβέρνηση του PRD στην Τσιάπας και η πτέρυγά της στο τοπικό Κογκρέσο της πολιτείας αποτελούνται από μερικά από τα πιο λυσσαλέα μέλη της τοπικής ολιγαρχίας. Ρατσιστές και καταπιεστές όπως ο Κονσταντίνο Κάντερ και ο Ρομπέρτο Άλμπορες Γκιγιέν απολαμβάνουν μεγάλης επιρροής στην τοπική διοίκηση. Αυτή η ανασύνθεση στα υψηλά κλιμάκια δεν είναι παρά αντικατοπτρισμός της ενίσχυσης των πιο δυσοίωνων ομάδων συμφερόντων σε δήμους και περιφέρειες.

Αντί να περιοριστεί, η παρουσία του Μεξικανικού Στρατού στην περιοχή της ζαπατιστικής επιρροής προκρίθηκε και ενισχύθηκε. Νέα στρατόπεδα και αποσπάσματα έσφιξαν τον κλοιό, βοηθούμενα από νέους δρόμους που αντί να προωθούν την πρόοδο, χρησιμεύουν για να κυκλοφορούν τεθωρακισμένα οχήματα και στρατεύματα.

Οι κάτωθι υπογράφοντες, μέλη της "Ειρήνης με Δημοκρατία" θέλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας με αυτούς, που από διαφορετικά μετερίζια κρούουν τον κώδωνα για μια νέα μορφή κλιμάκωσης του πολέμου στην Τσιάπας. Η παραδειγματική ζαπατιστική αυτονομία προκαλείται και μαζί της το σύνολο του κοινωνικού κινήματος και οι επιλογές του. Σήμερα, για άλλη μια φορά, είναι αναγκαίο να κινητοποιηθούμε προς υποστήριξή τους."

Για την ομάδα "Ειρήνη με Δημοκρατία"
Samuel Ruiz García, Raúl Vera López, Pablo González Casanova, Víctor Flores Olea, Juan Bañuelos, Carlos Fazio, Dolores González, Miguel Álvarez, Magdalena Gómez, Pablo Romo, Ana Esther Ceceña, Higinio Muñoz, Gilberto López y Rivas, Alicia Castellanos, Juan Brom, Oscar González, Jorge Fernández Souza, Miguel Concha Malo, José Antonio Almazán González, Paulina Fernández C., Guillermo Almeyra, Héctor de la Cueva y Luis Hernández Navarro.

Δεν υπάρχουν σχόλια: