Για επικοινωνία με την Ανοιχτή Συνέλευση στείλτε μέιλ στο:
loszapatistasnoestansolos@yahoo.es
zapatistas_solidarity@lists.riseup.net


Η μπροσούρα της Ανοιχτής Συνέλευσης σε μορφή pdf.

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Καμπάνια Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και Ενάντια στον Πόλεμο στην Τσιάπας

*Πρόταση για κείμενο Διακήρυξης της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας Αλληλεγγύης

Τους τελευταίους μήνες, οι ψίθυροι πολέμου ενάντια στις εξεγερμένες κοινότητες των ζαπατίστας αποκτούν μορφή και σχήμα: ο ομοσπονδιακός στρατός επαναεγκαθιστά στρατόπεδα στην περιοχή και προχωρά στη διάνοιξη και την κατασκευή δρόμων μέσα στην ζούγκλα, που δεν έχουν στόχο, βέβαια, το καλό των ιθαγενών λαών, αλλά τη διευκόλυνση της μετακίνησης αρμάτων μάχης και στρατευμάτων, σφίγγοντας όλο και πιο πολύ τον κλοιό γύρω από τους λαούς ζαπατίστας. όσοι από το PRI (Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα) έχασαν τους μηχανισμούς πρόσβασης στην εξουσία, ξαναενώθηκαν κάτω από τα σύμβολα του PRD (Επαναστατικό Δημοκρατικό Κόμμα) που κυβερνά σήμερα την Τσιάπας. οι παραστρατιωτικοί, που εδώ και 14 χρόνια επιτίθενται στις κοινότητες, απολαμβάνοντας ατιμωρησία, ενώνονται κάτω από καινούργιες σημαίες: αυτό που πριν ήταν η Paz y Justicia ή η Mascara Roja σήμερα είναι η OPDDIC (Οργάνωση για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Ιθαγενών Λαών. Σημ. Παραστρατιωτική οργάνωση). Οι επιθέσεις, οι κλοπές, οι εμπρησμοί σπιτιών και συγκομιδής, οι βίαιοι εκτοπισμοί, η υφαρπαγή γης, οι απειλές θανάτου που φτάνουν ως και τη δολοφονία, διαδέχονται η μία την άλλη.

Η κυβέρνηση του Μεξικού προσπαθεί να παρουσιάσει αυτά τα γεγονότα ως «ενδοϊθαγενικές συγκρούσεις». Δεν είναι η πρώτη φορά, το ίδιο έκαναν εδώ και δέκα χρόνια στο Ακτεάλ*. Από την άλλη μεριά η «δικαιοσύνη» χορεύει στο ρυθμό που της υπαγορεύουν. Την ίδια στιγμή που αγνοεί τις καταγγελίες για κλοπές, απειλές, απαγωγές και επιθέσεις ενάντια στις βάσεις στήριξης του EZLN, την ίδια στιγμή κλείνει τα μάτια στις άδικες συλλήψεις και τον βασανισμό από την αστυνομία συντρόφων ζαπατίστας.

Επιπλέον, οι μηχανισμοί της επονομαζόμενης «Αγροτικής Μεταρρύθμισης» συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί στην ιστορία, παραδίδοντας εκτάσεις ανακτημένης από τους ζαπατίστας, το 1994, γης, σε άλλους ιθαγενείς αγρότες, υποδαυλίζοντας έτσι τις διενέξεις και τη σύγκρουση ανάμεσα σε εκείνους που τα ελάχιστα έχουν. Αυτά τα 14 χρόνια οι Ζαπατίστας στηρίχτηκαν στη δύναμη του αγώνα τους για αξιοπρέπεια, όχι μόνο για να αντισταθούν στις επιθέσεις των κυβερνήσεων αλλά και για να οικοδομήσουν την αυτονομία τους και να προχωρήσουν στην πράξη την πολιτική τους πρόταση, που θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στο «κυβερνώ υπακούοντας» και στο «όλα για όλους».

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της γης ήταν πάντα πρωταρχικός. Ωστόσο αυτόν τον καιρό είναι ζωτικής σημασίας: η ζωή και ο θάνατος όσων κατοικούν στα εδάφη των ζαπατίστας εξαρτάται από τη γη. Όπως θα έλεγε και ο γερο-Αντόνιο, «το μυστικό της επιβίωσης, για πάνω από 500 χρόνια, κρύβεται στη γη. Μπορούν να σκοτώσουν κάποιους από εμάς, μπορούν να μας σκοτώσουν όλους αλλά όσο η γη υπάρχει, όσο υπάρχουν τα δέντρα, τα ποτάμια, τα νερά και όλα όσα λέμε φύση…θα μας ξαναθρέψουν. Όσο υπάρχει η γη θα γεννάει και θα ξαναγεννάει τους άντρες και τις γυναίκες από καλαμπόκι. Αλλά χωρίς γη το μόνο που υπάρχει είναι θάνατος».

Εμείς, άτομα και συλλογικότητες από διαφορετικούς τόπους αυτής της Ευρώπης που αντιστέκεται στον πόλεμο και το χρήμα, επαναβεβαιώνουμε σήμερα, με την ίδια δύναμη που το κάναμε το 1994, με το ίδιο τρόπο που το κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε τι που είναι αναγκαίο, ότι οι ζαπατίστας δεν είναι μόνοι. Και το κάνουμε με την πεποίθηση, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, ότι ούτε αυτοί μας αφήνουν μόνους μας σε αυτόν τον πλανήτη που δεν υπάρχει γωνιά του που να μην απειλείται, αργά ή γρήγορα, από το θάνατο ενός «νεοφιλελεύθερου» πολέμου που οι ανάγκες ή τα συμφέροντα της εξουσίας και του χρήματος μπορούν να επιβάλλουν.

Γι’ αυτό ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!....για τη ζωή, σε αυτόν τον νέο, καλύτερο και εφικτό κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους. Για τον κόσμο που επιθυμούμε και ονειρευόμαστε. Για έναν κόσμο με ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Εάν χτυπάνε έναν μας χτυπάνε όλους!!!

Επικοινωνία:
loszapatistasnoestansolos@yahoo.es

Δεν υπάρχουν σχόλια: