Για επικοινωνία με την Ανοιχτή Συνέλευση στείλτε μέιλ στο:
loszapatistasnoestansolos@yahoo.es
zapatistas_solidarity@lists.riseup.net


Η μπροσούρα της Ανοιχτής Συνέλευσης σε μορφή pdf.

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Διεθνής κινητοποίηση υποστήριξης στον EZLN

[άρθρο στην εφημερίδα Λα Χορνάδα 17/2/2008]










* Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πόλεις της Γερμανίας, της Αργεντινής, της Κόστα Ρίκα και της Ισπανίας. * CGT: Απαιτούν από την κυβέρνηση να τηρήσει το λόγο της και να σταματήσει την παρενόχληση. Ζητούν να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των κοινοτήτων, θα μπορούσε να ξεσπάσει εκ νέου πόλεμος.

Του Χέρμαν Μπελινγκχάουζεν

Στα πλαίσια διεθνών ημερών αλληλεγγύης στις ζαπατιστικές κοινότητες της Τσιάπας, αυτήν την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις και κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες της Γερμανίας, της Αργεντινής, της Κόστα Ρίκα και της Ισπανίας. Στην επέτειο των 12 χρόνων από την υπογραφή των Συμφωνιών του Σαν Αντρές, οι δημόσιες δράσεις απαίτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τηρήσει «επιτέλους» το λόγο που είχε δώσει τον Φλεβάρη του 1996.

Στο Βερολίνο, μπροστά στην μεξικανική πρεσβεία, δεκάδες άτομα διαδήλωσαν την υποστήριξή τους στις ζαπατιστικές βάσεις υποστήριξης και στον EZLN «και ενάντια στην παρενόχληση, τις απειλές, τη βία και τις δολοφονίες που υποφέρουν από ένοπλες ομάδες όπως η OPDDIC και από στρατιωτικούς, όλοι τους καλυμμένοι από ‘δολοφονικές κυβερνήσεις’. Ο πόλεμος χαμηλής έντασης «περνά σε μια νέα κλιμάκωση ενάντια στην ιθαγενική αυτονομία και τα κοινωνικά κινήματα». Αποδοκίμασαν την «βάναυση καταστολή» στην Τσιάπας, την Οαχάκα και το Ατένκο.

Απέρριψαν επίσης την Πρωτοβουλία Merida [ΣτΜ: συμφωνία ΗΠΑ με Μεξικό και χώρες Κεντρικής Αμερικής σε θέματα ασφάλειας] και την ποινική μεταρρύθμιση που σημαίνουν «τη στρατιωτικοποίηση της χώρας και την νομιμοποίηση των βασανιστηρίων και της εξαναγκαστικής εξαφάνισης». Τραγουδώντας τον ζαπατιστικό ύμνο, έστειλαν τα αιτήματά τους στη μεξικανική κυβέρνηση: στοπ σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίων μελών του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN) και άλλων κοινοτήτων σε εξέγερση, έξω τα στρατόπεδα από την Τσιάπας, να σταματήσει ο πόλεμος εναντίον των κοινοτήτων, να εξαρθρωθούν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις, τιμωρία στους υπεύθυνους των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιοσύνη για το Ακτεάλ και για όλους όσους έχουν υποστεί παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, λευτεριά σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, όχι στα τουριστικά σχέδια εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και της φύσης (ιδιαίτερα στο Άγουα Ασούλ), όχι άλλες αρπαγές εκτάσεων από τα ιθαγενικά εδάφη.

Στην Γερμανία πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες εκδηλώσεις μπροστά στα μεξικανικά προξενεία στην Φρανκφούρτη και τη Βρέμη και στις πόλεις Μάρμπουργκ, Κίελ και Μύνστερ.

Στη Μαδρίτη η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) επέδωσε στον πρέσβη Χόρχε Σερμένιο Ινφάντε μια επίσημη επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν Ινοχόσα και στον κυβερνήτη της Τσιάπας, Χουάν Σαμπίνες, όπου δηλώνουν πως από τότε που δεν τηρήθηκαν οι Συμφωνίες του Σαν Αντρές «οι επιθέσεις και οι απειλές εναντίον της αυτονομίας των ζαπατιστικών κοινοτήτων αυξάνονται, ώσπου έφτασαν σε μια έκρυθμη κατάσταση όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει εκ νέου ο πόλεμος».

Η CGT και η Επιτροπή της για Αλληλεγγύη στην Τσιάπας μετέφεραν «την απόλυτη απόρριψή τους» ως προς τις πολιτικές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εκείνης της Τσιάπας και των διαφόρων δημοτικών αρχών, και την «αποδοκιμασία για τις πρόσφατες επιθέσεις παραστρατιωτικών εναντίον των Μπριγάδων Παρατήρησης της Γης και των Εδαφών». Για τους Ζαπατίστας, προσθέτουν, «αυτή η επιδείνωση είναι μια προσπάθεια να επιβληθεί οριστικά ο πόλεμος της χαμηλής έντασης που αποσκοπεί στην εξόντωση των λαών τους». Ανακοινώνουν ότι από τις 10 έως τις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μια καμπάνια πληροφόρησης σε αεροδρόμια και ταξιδιωτικά πρακτορεία, «για να επιστήσει την προσοχή σε όσους θέλουν να επισκεφτούν το Μεξικό, για το ποια είναι στ' αλήθεια η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο τοπικός πληθυσμός». Τον Μάιο θα ξεκινήσει μια καμπάνια αλληλεγγύης πολλών μηνών για τους πολιτικούς κρατούμενους στο Μεξικό. Και το καλοκαίρι θα φτάσει στην Τσιάπας ένα ευρωπαϊκό καραβάνι αλληλεγγύης που θα διατρέξει τους αυτόνομους δήμους.

Στο Σαν Χοσέ, στην Κόστα Ρίκα, επίσης μπροστά στην πρεσβεία μας, η κινητοποίηση του Λατινικού Δικτύου Χωρίς Σύνορα εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον EZLN και στους μεξικανούς αγρότες που αντιστέκονται στην Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βορείου Αμερικής.

Ενώ ακαδημαϊκοί, κοινωνικοί επιστήμονες και ερευνητές του Πουέρτο Ρίκο, της Κόστα Ρίκα, της Ουρουγουάης, της Νικαράγουας, της Αργεντινής, του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Χιλής, του Εκουαδόρ, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατήγγειλαν «την έντονη παρενόχληση και τις πολλαπλές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων εκτοπισμοί, εμπρησμοί σπιτιών, πυροβολισμοί, απειλές κατά της ζωής και αρπαγή περιουσιών» εναντίον Ζαπατίστας.

«Δεν είναι έκφραση "συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων" όπως προσπαθεί να μας πείσει η μιντιακή στρατηγική της κυβέρνησης», αλλά τα πιο εμφανή σημάδια «μιας πολιτικοστρατιωτικής στρατηγικής για να επιτεθούν στην κοινωνική βάση του EZLN και στην καρδιά των ιθαγενών λαών: την γη και τα εδάφη».

Απαίτησαν από την ομοσπονδιακή και την τοπική κυβέρνηση της Τσιάπας «να σταματήσουν την επίθεση εναντίον του ειρηνικού σχεδίου του ζαπατισμού, που σηματοδοτεί μια παγκόσμια εναλλακτική πρόταση για τους λαούς».

Δεν υπάρχουν σχόλια: