Για επικοινωνία με την Ανοιχτή Συνέλευση στείλτε μέιλ στο:
loszapatistasnoestansolos@yahoo.es
zapatistas_solidarity@lists.riseup.net


Η μπροσούρα της Ανοιχτής Συνέλευσης σε μορφή pdf.

Τρίτη 18 Μαρτίου 2008

Oι Ζαπατίστας δεν είναι μόνοι, δεν είναι μόνες! Αλληλεγγύη στην εξεγερμένη αξιοπρέπεια!

3 ΣΥΖΗΤΗΣΕΙΣ με τον Ερνέστο Λεδέσμα από την CAPISE (Κέντρο Πολιτικής Ανάλυσης και Οικονομικών και Κοινωνικών Ερευνών-Τσιάπας Μεξικό)

Πέμπτη 20 ΜΑΡΤΗ 2008, Χανιά,
Κατάληψη Rosa Nera, 8 μ.μ.


Τετάρτη 26 ΜΑΡΤΗ 2008, Θεσσαλονίκη,
Κατάληψη ΔΕΛΤΑ, 8 μ.μ.


Παρασκευή 28 ΜΑΡΤΗ 2008, Αθήνα,
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ, αμφιθ. ΓΚΙΝΗ, 7.30 μ.μ.



Στο Μεξικό, στην πολιτεία Τσιάπας, το ζαπατιστικό κίνημα, έχει ήδη ένα δημόσιο αγώνα 14 χρόνων και 24 χρόνια που υπάρχει και αγωνίζεται. Η καταστολή και οι επιθέσεις από παραστρατιωτικές οργανώσεις δε σταμάτησαν ποτέ στη διάρκεια όλων αυτών των χρόνων.
Τους τελευταίους μήνες όμως βρισκόμαστε μπροστά σε ένα άκρως επικίνδυνο σκηνικό πολέμου στην Τσιάπας. Η μεξικάνικη κυβέρνηση του Φελίπε Καλντερόν έχει πετάξει τη μάσκα της «δημοκρατίας» και έχει επιλέξει τη βάναυση καταστολή κάθε αντίστασης στη χώρα.

Εκτιμώντας ότι οι Zαπατίστας είναι απομονωμένοι, εκτιμώντας πως δεν μετράνε πια με την αλληλεγγύη που εμπόδισε τον πόλεμο εδώ και 14 χρόνια, ενεργοποιεί όλους τους τρόπους για να επιβάλλει τον πόλεμο στην Τσιάπας. Τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση είναι εκρηκτική: επιθέσεις, εκτοπισμοί, παρεμπόδιση της λειτουργίας των συνεταιρισμών, καταστροφή εξοπλισμού των αυτόνομων νοσοκομείων και σχολείων, απαγωγές, δολοφονίες, ασφυκτικός επικοινωνιακός αποκλεισμός, υφαρπαγή της ανακτημένης το 1994 γης, συνεχείς προκλήσεις από ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες. Στόχος το χτύπημα της αυτονομίας, η πρόκληση ενδοιθαγενικών συγκρούσεων, ο εξαναγκασμός του EZLN σε ένοπλη απάντηση, πράγμα που θα έδινε το τέλειο πρόσχημα στο Μεξικάνικο Στρατό να εισβάλλει στις εξεγερμένες κοινότητες.

«Τα σημάδια του πολέμου στον ορίζοντα είναι καθαρά. Τον πόλεμο, όπως και τον φόβο, μπορείς να τον μυρίσεις. Και τώρα πια μυρίζουμε τη θανατερή του οσμή στη γη μας» (Εξεγερμένος Υποδιοικητής Μάρκος-Δεκέμβρης 2007)

Με στόχο να εκφραστεί και να οργανωθεί η αλληλεγγύη στις εξεγερμένες ιθαγενικές κοινότητες οργανώνονται σε όλη την Ευρώπη δράσεις και εκδηλώσεις ενημέρωσης. Στην Ελλάδα, στα πλαίσια της τρίμηνης περιοδείας της μεξικάνικης οργάνωσης CAPISE οργανώνονται συζητήσεις ενημέρωσης με τον Ερνέστο Λεδέσμα, στις 20 Μαρτίου στα Χανιά, στην κατάληψη Rosa Nera, στις 26 Μαρτίου στη Θεσσαλονίκη, στην κατάληψη ΔΕΛΤΑ, και στις 28 Μαρτίου στην Αθήνα, στο Πολυτεχνείο.

Ανοιχτή Συνέλευση Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και
Ενάντια στην Καταστολή στην Τσιάπας

e-mail: zapatistas_solidarity@lists.riseup.net

Τρίτη 11 Μαρτίου 2008

Καμπάνια Αλληλεγγύης στους Ζαπατίστας και Ενάντια στον Πόλεμο στην Τσιάπας

*Πρόταση για κείμενο Διακήρυξης της Ευρωπαϊκής Καμπάνιας Αλληλεγγύης

Τους τελευταίους μήνες, οι ψίθυροι πολέμου ενάντια στις εξεγερμένες κοινότητες των ζαπατίστας αποκτούν μορφή και σχήμα: ο ομοσπονδιακός στρατός επαναεγκαθιστά στρατόπεδα στην περιοχή και προχωρά στη διάνοιξη και την κατασκευή δρόμων μέσα στην ζούγκλα, που δεν έχουν στόχο, βέβαια, το καλό των ιθαγενών λαών, αλλά τη διευκόλυνση της μετακίνησης αρμάτων μάχης και στρατευμάτων, σφίγγοντας όλο και πιο πολύ τον κλοιό γύρω από τους λαούς ζαπατίστας. όσοι από το PRI (Θεσμικό Επαναστατικό Κόμμα) έχασαν τους μηχανισμούς πρόσβασης στην εξουσία, ξαναενώθηκαν κάτω από τα σύμβολα του PRD (Επαναστατικό Δημοκρατικό Κόμμα) που κυβερνά σήμερα την Τσιάπας. οι παραστρατιωτικοί, που εδώ και 14 χρόνια επιτίθενται στις κοινότητες, απολαμβάνοντας ατιμωρησία, ενώνονται κάτω από καινούργιες σημαίες: αυτό που πριν ήταν η Paz y Justicia ή η Mascara Roja σήμερα είναι η OPDDIC (Οργάνωση για την Υπεράσπιση των Δικαιωμάτων των Ιθαγενών Λαών. Σημ. Παραστρατιωτική οργάνωση). Οι επιθέσεις, οι κλοπές, οι εμπρησμοί σπιτιών και συγκομιδής, οι βίαιοι εκτοπισμοί, η υφαρπαγή γης, οι απειλές θανάτου που φτάνουν ως και τη δολοφονία, διαδέχονται η μία την άλλη.

Η κυβέρνηση του Μεξικού προσπαθεί να παρουσιάσει αυτά τα γεγονότα ως «ενδοϊθαγενικές συγκρούσεις». Δεν είναι η πρώτη φορά, το ίδιο έκαναν εδώ και δέκα χρόνια στο Ακτεάλ*. Από την άλλη μεριά η «δικαιοσύνη» χορεύει στο ρυθμό που της υπαγορεύουν. Την ίδια στιγμή που αγνοεί τις καταγγελίες για κλοπές, απειλές, απαγωγές και επιθέσεις ενάντια στις βάσεις στήριξης του EZLN, την ίδια στιγμή κλείνει τα μάτια στις άδικες συλλήψεις και τον βασανισμό από την αστυνομία συντρόφων ζαπατίστας.

Επιπλέον, οι μηχανισμοί της επονομαζόμενης «Αγροτικής Μεταρρύθμισης» συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί στην ιστορία, παραδίδοντας εκτάσεις ανακτημένης από τους ζαπατίστας, το 1994, γης, σε άλλους ιθαγενείς αγρότες, υποδαυλίζοντας έτσι τις διενέξεις και τη σύγκρουση ανάμεσα σε εκείνους που τα ελάχιστα έχουν. Αυτά τα 14 χρόνια οι Ζαπατίστας στηρίχτηκαν στη δύναμη του αγώνα τους για αξιοπρέπεια, όχι μόνο για να αντισταθούν στις επιθέσεις των κυβερνήσεων αλλά και για να οικοδομήσουν την αυτονομία τους και να προχωρήσουν στην πράξη την πολιτική τους πρόταση, που θα μπορούσε να συμπυκνωθεί στο «κυβερνώ υπακούοντας» και στο «όλα για όλους».

Ο αγώνας για την υπεράσπιση της γης ήταν πάντα πρωταρχικός. Ωστόσο αυτόν τον καιρό είναι ζωτικής σημασίας: η ζωή και ο θάνατος όσων κατοικούν στα εδάφη των ζαπατίστας εξαρτάται από τη γη. Όπως θα έλεγε και ο γερο-Αντόνιο, «το μυστικό της επιβίωσης, για πάνω από 500 χρόνια, κρύβεται στη γη. Μπορούν να σκοτώσουν κάποιους από εμάς, μπορούν να μας σκοτώσουν όλους αλλά όσο η γη υπάρχει, όσο υπάρχουν τα δέντρα, τα ποτάμια, τα νερά και όλα όσα λέμε φύση…θα μας ξαναθρέψουν. Όσο υπάρχει η γη θα γεννάει και θα ξαναγεννάει τους άντρες και τις γυναίκες από καλαμπόκι. Αλλά χωρίς γη το μόνο που υπάρχει είναι θάνατος».

Εμείς, άτομα και συλλογικότητες από διαφορετικούς τόπους αυτής της Ευρώπης που αντιστέκεται στον πόλεμο και το χρήμα, επαναβεβαιώνουμε σήμερα, με την ίδια δύναμη που το κάναμε το 1994, με το ίδιο τρόπο που το κάναμε και θα συνεχίσουμε να κάνουμε κάθε τι που είναι αναγκαίο, ότι οι ζαπατίστας δεν είναι μόνοι. Και το κάνουμε με την πεποίθηση, μετά από όλα αυτά τα χρόνια, ότι ούτε αυτοί μας αφήνουν μόνους μας σε αυτόν τον πλανήτη που δεν υπάρχει γωνιά του που να μην απειλείται, αργά ή γρήγορα, από το θάνατο ενός «νεοφιλελεύθερου» πολέμου που οι ανάγκες ή τα συμφέροντα της εξουσίας και του χρήματος μπορούν να επιβάλλουν.

Γι’ αυτό ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΡΑΣΟΥΜΕ ΤΩΡΑ!....για τη ζωή, σε αυτόν τον νέο, καλύτερο και εφικτό κόσμο που χωράει πολλούς κόσμους. Για τον κόσμο που επιθυμούμε και ονειρευόμαστε. Για έναν κόσμο με ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ, ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ και ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ!

Εάν χτυπάνε έναν μας χτυπάνε όλους!!!

Επικοινωνία:
loszapatistasnoestansolos@yahoo.es

Πρόταση για Πανευρωπαϊκή Καμπάνια Αλληλεγγύης

ΠΡΟΤΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟ ΤΩΝ ΕΥΡΩΠΑΪΚΩΝ ΣΥΛΛΟΓΙΚΟΤΗΤΩΝ
ΣΕ ΜΙΑ ΚΑΜΠΑΝΙΑ ΑΛΛΗΛΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ
ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ

Σημείωση: Η πρόταση που ακολουθεί έχει ήδη φτάσει στη πλειοψηφία των ομάδων αλληλεγγύης της Ευρώπης. Μέχρι στιγμής οι ομάδες που έχουν υπογράψει την πρόταση (μερικές από Λ.Α.) και βρίσκονται σε διάλογο για την υλοποίησή της είναι:

Πλαταφόρμα Αλληλεγγύης στην Τσιάπας, Οαχάκα και Γουατεμάλα (Ισπανία)

Κομισιόν Τσιάπας της CGT (Confederacion General de Trabajo) (Ισπανία)

CEDOZ (Centro de Documentacion sobre el zapatismo) (Ισπανία)

Red Libertaria - Apoyo Mutuo (Ισπανία)

Δίκτυο Λατίνο Χωρίς Σύνορα – (Σουηδία)

Ανοιχτή Συνέλευση Αλληλεγγύης με τους Ζαπατίστας και Ενάντια στην Καταστολή στην Τσιάπας (Ελλάδα)

Επιτροπή Αλληλεγγύης με τους Ζαπατίστας (Φιλανδία)

Επιτροπή Αλληλεγγύης με τον Αγώνα των ιθαγενών λαών της Τσιάπας (Γαλλία-Παρίσι)

Κομουνέρος Ρεβολουσιονάριος Comuneros ln de Ecuador (Εκουαδόρ)

Δίκτυο Αλληλεγγύης με τους Ζαπατίστας Vicente Lopez (Αργεντινή)

Radio Nueva America (Σουηδία)

Αυτόνομο Συνδικάτο Αλληλεγγύης της Αραγκόν (Ισπανία)

Δίκτυο Μεταναστών «Ερνέστο Γκεβάρρα» (Ισπανία)

SODEPAZ (Ισπανία)

ΚαρακόλαΓκλομπάλ (Μεξικό)

Επιτροπές Αλληλεγγύης με τους Ζαπατίστας (Νορβηγία)

Επιτροπή Αλληλεγγύης στην Τσιάπας (Κόστα Ρίκα)

Η πρόταση βρίσκεται σε συζήτηση ήδη στις ομάδες Κομισιόν Αλληλεγγύης της Βαρκελώνης, GruppeBASTA της Γερμανίας, YA BASTA-Ιταλίας, Επιτροπή ΑλληλεγγύηςMutVitz-Toulouse-Γαλλία

Για επικοινωνία loszapatistasnoestansolos@yahoo.es



Πρόταση

Με την πρόθεση να δημιουργηθεί συντονισμένη και μαζική αντίδραση στην Ευρώπη, απευθυνόμαστε σε όλα τα άτομα, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες αλληλεγγύης με στόχο να ξεκινήσουμε και να υλοποιήσουμε από κοινού μία «Καμπάνια Αλληλεγγύης στις εξεγερμένες κοινότητες» και ενάντια στην καταστολή που υφίστανται από το 1994. Καταστολή που έχει ενταθεί επικίνδυνα τους τελευταίους μήνες με ξεκάθαρα σημάδια επιβολής ενός διαρκούς πολέμου «χαμηλής έντασης» με στόχο τον αφανισμό των ιθαγενικών κοινοτήτων που συνεχίζουν να αντιστέκονται με αξιοπρέπεια, διεκδικώντας τα δικαιώματά τους, οικοδομώντας την αυτονομία, ασκώντας την άμεση δημοκρατία και επινοώντας κάθε στιγμή τον άλλο τρόπο να κάνεις πολιτική, τον άλλο τρόπο να κυβερνάς και να κυβερνιέσαι, να χτίζεις εδώ και τώρα το νέο κόσμο.

Μία τέτοια καμπάνια δεν θα άφηνε έξω από τους στόχους της το αίτημα για εκπλήρωση των Συμφωνιών του Σαν Αντρές, την απελευθέρωση όλων των πολιτικών κρατουμένων, το σεβασμό των δικαιωμάτων όλων των λαών του Μεξικού που υφίστανται την καταστολή από αστυνομικές, στρατιωτικές και παραστρατιωτικές δυνάμεις, με την πλήρη συνενοχή των μέσων μαζικής ενημέρωσης.

Ένας από τους βασικούς στόχους αυτής της καμπάνιας είναι η διοργάνωση ενός ΚΑΡΑΒΑΝΙΟΥ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ που θα διατρέξει για 15 μέρες, το καλοκαίρι του 2008 τις αυτόνομες ζαπατιστικές κοινότητες που δέχονται επιθέσεις.

Σκέψεις για πιθανό πρόγραμμα δράσης

…ανοιχτό στη φαντασία και τις δυνάμεις των ομάδων που θα προσχωρήσουν…

Σε κάθε χώρα και πόλη της Ευρώπης, ανάλογα με τις δυνάμεις κάθε συλλογικότητας ή συλλογικοτήτων, να οργανωθούν εκδηλώσεις και δράσεις, με προσπάθεια να συμπίπτουν (σε μερικές τουλάχιστον ημερομηνίες).

Πιθανές δράσεις και χρόνοι τους

  • 16 Φλεβάρη: Αναγγελία της Καμπάνιας με συνεντεύξεις και δράσεις πληροφόρησης. Γνωστοποίηση των στόχων και τον λόγων της. Κάλεσμα για συμμετοχή.
  • Από 22 Φλεβάρη και μετά: Στήριξη σε κάθε χώρα της περιοδείας της CAPISE με διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεντεύξεων, συναντήσεων με ομάδες…Η περιοδεία στην Ευρώπη θα κρατήσει τρεις μήνες (σ.σ. Η CAPISE (Κέντρο Πολιτικής Κοινωνικής και Οικονομικής Έρευνας), είναι οργάνωση άμεσα συνδεδεμένη με τον ΕΖΛΝ, που ασχολείται εδώ και χρόνια με τα προβλήματα γης στην Τσιάπας και τις παραστρατιωτικές οργανώσεις, τις πολιτικές τους διασυνδέσεις και την τακτική τους. Έχει δημιουργήσει στο Σαν Κριστόμπαλ ένα κέντρο συνάντησης, το Τιέρρα Αντέντρο, στο οποίο λειτουργούν οι κοπερατίβες γυναικών ζαπατίστας, ένα καφέ, χώροι συνάντησης συλλογικοτήτων κ.λπ. Εκεί γίνονται οι εκδηλώσεις του ΕΖΛΝ, εκεί έγινε και η έναρξη της δεύτερης φάσης της Άλλης Καμπάνιας με τηλεπαρουσία του ΜΣΤ και της Via Campesina).
  • 10 Απρίλη: ημερομηνία δολοφονίας του Ζαπάτα. Μια καλή ημερομηνία για συντονισμένη δράση σε όλη την Ευρώπη. Θα μπορούσε να είναι μία συναυλία σε κάθε χώρα ή ??? ανάλογα με τη φαντασία και τις δυνάμεις κάθε ομάδας..
  • Στις αρχές Μάη, δύο χρόνια από το Ατένκο και την Οαχάκα… Δύο ή τρεις μέρες δράσεων με παρουσία έξω από τις πρεσβείες του Μεξικού σε κάθε χώρα
  • Ιούνης: εντατικοποίηση της καμπάνιας για το καραβάνι. Δράσεις πληροφόρησης
  • Αρχές Ιούλη: καραβάνι αλληλεγγύης που θα ταξιδέψει από την Ευρώπη και για 15 μέρες στις εξεγερμένες κοινότητες των Ζαπατίστας.

Τρίτη 4 Μαρτίου 2008

Ενημέρωση-συζήτηση στη Χαλκίδα

Την Τετάρτη 5 Μαρτίου, στις 7 μ.μ. ενημέρωση-συζήτηση για την καταστολή στις ζαπατίστικες κοινότητες απο την ΑΝΟΙΧΤΗ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΣΤΟΥΣ ΖΑΠΑΤΙΣΤΑΣ ΚΑΙ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΟΛΗ ΣΤΗΝ ΤΣΙΑΠΑΣ.


Ακριβής τοποθεσία:Εργατικό Κέντρο
Διοργάνωση:ανταρσία στον εύριπο

Διεθνής κινητοποίηση υποστήριξης στον EZLN

[άρθρο στην εφημερίδα Λα Χορνάδα 17/2/2008]










* Πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις διαμαρτυρίας σε πόλεις της Γερμανίας, της Αργεντινής, της Κόστα Ρίκα και της Ισπανίας. * CGT: Απαιτούν από την κυβέρνηση να τηρήσει το λόγο της και να σταματήσει την παρενόχληση. Ζητούν να σταματήσουν οι επιθέσεις εναντίον των κοινοτήτων, θα μπορούσε να ξεσπάσει εκ νέου πόλεμος.

Του Χέρμαν Μπελινγκχάουζεν

Στα πλαίσια διεθνών ημερών αλληλεγγύης στις ζαπατιστικές κοινότητες της Τσιάπας, αυτήν την Παρασκευή πραγματοποιήθηκαν διάφορες δράσεις και κινητοποιήσεις στις πρωτεύουσες της Γερμανίας, της Αργεντινής, της Κόστα Ρίκα και της Ισπανίας. Στην επέτειο των 12 χρόνων από την υπογραφή των Συμφωνιών του Σαν Αντρές, οι δημόσιες δράσεις απαίτησαν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να τηρήσει «επιτέλους» το λόγο που είχε δώσει τον Φλεβάρη του 1996.

Στο Βερολίνο, μπροστά στην μεξικανική πρεσβεία, δεκάδες άτομα διαδήλωσαν την υποστήριξή τους στις ζαπατιστικές βάσεις υποστήριξης και στον EZLN «και ενάντια στην παρενόχληση, τις απειλές, τη βία και τις δολοφονίες που υποφέρουν από ένοπλες ομάδες όπως η OPDDIC και από στρατιωτικούς, όλοι τους καλυμμένοι από ‘δολοφονικές κυβερνήσεις’. Ο πόλεμος χαμηλής έντασης «περνά σε μια νέα κλιμάκωση ενάντια στην ιθαγενική αυτονομία και τα κοινωνικά κινήματα». Αποδοκίμασαν την «βάναυση καταστολή» στην Τσιάπας, την Οαχάκα και το Ατένκο.

Απέρριψαν επίσης την Πρωτοβουλία Merida [ΣτΜ: συμφωνία ΗΠΑ με Μεξικό και χώρες Κεντρικής Αμερικής σε θέματα ασφάλειας] και την ποινική μεταρρύθμιση που σημαίνουν «τη στρατιωτικοποίηση της χώρας και την νομιμοποίηση των βασανιστηρίων και της εξαναγκαστικής εξαφάνισης». Τραγουδώντας τον ζαπατιστικό ύμνο, έστειλαν τα αιτήματά τους στη μεξικανική κυβέρνηση: στοπ σε οποιαδήποτε επίθεση εναντίων μελών του Ζαπατιστικού Στρατού Εθνικής Απελευθέρωσης (EZLN) και άλλων κοινοτήτων σε εξέγερση, έξω τα στρατόπεδα από την Τσιάπας, να σταματήσει ο πόλεμος εναντίον των κοινοτήτων, να εξαρθρωθούν οι παραστρατιωτικές οργανώσεις, τιμωρία στους υπεύθυνους των παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικαιοσύνη για το Ακτεάλ και για όλους όσους έχουν υποστεί παραβιάσεις των δικαιωμάτων τους, λευτεριά σε όλους τους πολιτικούς κρατούμενους, όχι στα τουριστικά σχέδια εις βάρος της ανθρώπινης ζωής και της φύσης (ιδιαίτερα στο Άγουα Ασούλ), όχι άλλες αρπαγές εκτάσεων από τα ιθαγενικά εδάφη.

Στην Γερμανία πραγματοποιήθηκαν παρόμοιες εκδηλώσεις μπροστά στα μεξικανικά προξενεία στην Φρανκφούρτη και τη Βρέμη και στις πόλεις Μάρμπουργκ, Κίελ και Μύνστερ.

Στη Μαδρίτη η Γενική Συνομοσπονδία Εργασίας (CGT) επέδωσε στον πρέσβη Χόρχε Σερμένιο Ινφάντε μια επίσημη επιστολή που απευθύνεται στον πρόεδρο Φελίπε Καλδερόν Ινοχόσα και στον κυβερνήτη της Τσιάπας, Χουάν Σαμπίνες, όπου δηλώνουν πως από τότε που δεν τηρήθηκαν οι Συμφωνίες του Σαν Αντρές «οι επιθέσεις και οι απειλές εναντίον της αυτονομίας των ζαπατιστικών κοινοτήτων αυξάνονται, ώσπου έφτασαν σε μια έκρυθμη κατάσταση όπου ανά πάσα στιγμή μπορεί να ξεσπάσει εκ νέου ο πόλεμος».

Η CGT και η Επιτροπή της για Αλληλεγγύη στην Τσιάπας μετέφεραν «την απόλυτη απόρριψή τους» ως προς τις πολιτικές της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, εκείνης της Τσιάπας και των διαφόρων δημοτικών αρχών, και την «αποδοκιμασία για τις πρόσφατες επιθέσεις παραστρατιωτικών εναντίον των Μπριγάδων Παρατήρησης της Γης και των Εδαφών». Για τους Ζαπατίστας, προσθέτουν, «αυτή η επιδείνωση είναι μια προσπάθεια να επιβληθεί οριστικά ο πόλεμος της χαμηλής έντασης που αποσκοπεί στην εξόντωση των λαών τους». Ανακοινώνουν ότι από τις 10 έως τις 19 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί μια καμπάνια πληροφόρησης σε αεροδρόμια και ταξιδιωτικά πρακτορεία, «για να επιστήσει την προσοχή σε όσους θέλουν να επισκεφτούν το Μεξικό, για το ποια είναι στ' αλήθεια η πραγματικότητα που αντιμετωπίζει ο τοπικός πληθυσμός». Τον Μάιο θα ξεκινήσει μια καμπάνια αλληλεγγύης πολλών μηνών για τους πολιτικούς κρατούμενους στο Μεξικό. Και το καλοκαίρι θα φτάσει στην Τσιάπας ένα ευρωπαϊκό καραβάνι αλληλεγγύης που θα διατρέξει τους αυτόνομους δήμους.

Στο Σαν Χοσέ, στην Κόστα Ρίκα, επίσης μπροστά στην πρεσβεία μας, η κινητοποίηση του Λατινικού Δικτύου Χωρίς Σύνορα εξέφρασε την αλληλεγγύη της στον EZLN και στους μεξικανούς αγρότες που αντιστέκονται στην Συμφωνία Ελεύθερου Εμπορίου της Βορείου Αμερικής.

Ενώ ακαδημαϊκοί, κοινωνικοί επιστήμονες και ερευνητές του Πουέρτο Ρίκο, της Κόστα Ρίκα, της Ουρουγουάης, της Νικαράγουας, της Αργεντινής, του Μεξικού, της Βραζιλίας, της Χιλής, του Εκουαδόρ, της Ισπανίας και της Πορτογαλίας κατήγγειλαν «την έντονη παρενόχληση και τις πολλαπλές επιθέσεις, μεταξύ των οποίων εκτοπισμοί, εμπρησμοί σπιτιών, πυροβολισμοί, απειλές κατά της ζωής και αρπαγή περιουσιών» εναντίον Ζαπατίστας.

«Δεν είναι έκφραση "συγκρούσεων μεταξύ κοινοτήτων" όπως προσπαθεί να μας πείσει η μιντιακή στρατηγική της κυβέρνησης», αλλά τα πιο εμφανή σημάδια «μιας πολιτικοστρατιωτικής στρατηγικής για να επιτεθούν στην κοινωνική βάση του EZLN και στην καρδιά των ιθαγενών λαών: την γη και τα εδάφη».

Απαίτησαν από την ομοσπονδιακή και την τοπική κυβέρνηση της Τσιάπας «να σταματήσουν την επίθεση εναντίον του ειρηνικού σχεδίου του ζαπατισμού, που σηματοδοτεί μια παγκόσμια εναλλακτική πρόταση για τους λαούς».